Košík

12 PorcíDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Na korpus

  • 2 vejce
  • 80 g bílého cukru moučka
  • 20 g holandského kakaa
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva
  • 180 g bílé pšeničné mouky polohrubé
  • 70 ml slunečnicového oleje
  • 125 ml polotučného mléka
  • Špetka soli

Na náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 40 g najemno nastrouhané čokolády na vaření
  • 20 g bílého cukru moučka
  • 3 střední banány
  • 600 ml vychlazené smetany ke šlehání (30 % tuku)

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Troubu dejte předehřát na 180⁠–⁠185 °C a vyložte si pečicím papírem kulatou dortovou formu (⌀ 20 cm).
  • 2Připravte si těsto na korpus: Vejce rozdělte na žloutky a bílky ⁠–⁠ žloutky dávejte do misky a bílky do vyšší nádoby na šlehání. Poté si připravte větší mísu, smíchejte v ní moučkový cukr, holandské kakao, kypřicí prášek, polohrubou mouku, slunečnicový olej, mléko a žloutky a pomocí metličky směs vyšlehejte do hladkého těsta. Následně k bílkům ve šlehací nádobě přidejte špetku soli a šlehejte je ručním šlehačem na vysoký výkon zhruba 3 minuty, aby vznikl tuhý sníh. Hotový sníh opatrně vmíchejte do těsta v míse.
  • 3Obsah mísy přelijte do vyložené dortové formy, rovnoměrně rozprostřete po celém dně a pečte 30⁠–⁠35 minut při 180⁠–⁠185 °C.
  • 4Upečený korpus vyjměte z formy a nechte alespoň 45 minut chladnout.
  • 5Po obvodu vychladlého korpusu (cca 1 cm od okraje) vyřízněte kruh a vnitřek kruhu vydlabejte. Při dlabání dejte pozor na spodek korpusu, který musí zůstat neporušený, jinak by se dort rozpadl. Vydlabané těsto dejte stranou do mísy.
  • 6Připravte si náplň: Do větší mísy nalijte smetanu a tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem ji vyšlehejte do tuhé konzistence. Do vyšlehané smetany opatrně přimíchejte tvaroh, do vzniklé směsi přidejte nastrouhanou čokoládu a moučkový cukr a opět opatrně promíchejte.
  • 7Banány oloupejte, podélně rozpulte a naskládejte do vydlabaného dortového korpusu. Na banány naneste připravenou náplň a stěrkou ji uhlaďte tak, aby dort připomínal vypouklou polokouli. Následně po celém povrchu rozdrobte vydlabané těsto tak, aby náplň nikde neprosvítala. Takto připravený dort vložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  • 8Po odležení dort nakrájejte na 12 porcí a podávejte.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

Na korpus

Na náplň