9 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA OMÁČKU
- 8 větších švestek bez pecek (cca 250 g, můžete nahradit 250 g švestek v kompotu se 100 ml nálevu – v tomto případě vynechejte cukr a vodu)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 40 g cukru krystal
- 100 ml vody
SUROVINY NA TĚSTO
- 1 vejce velikosti M
- 180 ml polotučného mléka (můžete nahradit libovolným rostlinným)
- 20 g másla (nebo 1 lžíce řepkového oleje)
- 50 ml piva (můžete nahradit perlivou vodou a 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva)
- 200 g bílé pšeničné mouky hladké
- 30 g cukru krystal
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 10 g mletého máku
- Sůl
SUROVINY NA SMETANU
- 200 g zakysané smetany
- 20 g moučkového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte švestkovou omáčku: Do menšího rendlíku dejte švestky, vodu, cukr a citronovou šťávu. Přiveďte k varu, plamen snižte na mírný až střední stupeň a za občasného promíchání vařte 10–15 minut. Jakmile omáčka zhoustne, odstavte ji z plamene.
- 2Mezitím si připravte těsto: Ve středně velké míse smíchejte vejce, pivo a mléko. Přisypte mouku, cukr a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto a nakonec zapracujte mák a špetku soli.
- 3Ve větší pánvi rozehřejte 1⁄2 množství másla a na mírném až středním plameni opékejte lívanečky dozlatova (z každé strany 1–2 minuty).
- 4Nakonec si připravte smetanu: V menší misce ji smíchejte s cukrem.
- 5Lívanečky podávejte se smetanou a svařenými švestkami.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.