4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g másla
- 3 žloutky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce suchého bílého vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo tak, aby bylo horké a dámě ho stranou.
- 2Žloutky promícháme v nerezové nebo skleněné misce se 2 lžícemi vody a špetkou soli.
- 3Do rendlíku vlijeme ocet a víno a přidáme pepř. Svaříme na objem 2 lžic a za stálého míchání metličkou přidáme do misky ke žloutkům.
- 4Do rendlíku nalijeme vodu do výšky 2 cm, přivedeme k varu a stáhneme oheň na minimum. Na rendlík položíme misku se žloutky tak, aby se její dno nedotýkalo povrchu vody a stále mícháme metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout. Stáhneme z ohně.
- 5Do žloutkové směsi postupně přiléváme za stálého míchání horké máslo, zpočátku po kapkách, poté tenkým pramínkem.
- 6Vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí.
Tip
Na přípravu použijte plochou metličku.
Tento druh omáčky se nedá dobře ohřívat ani uchovávat, proto omáčku připravte na poslední chvíli, maximálně lehce přihřejte ve vodní lázni, ve které se vařila.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef