1 KOLÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 230 g hladké mouky
- 115 g studeného másla
- 30 g cukr
- 1 žloutek
- (Trocha studeného mléka)
SUROVINY NA FRANGIPANE
- 100 g změklé máslo
- 125 g cukr
- 1 vanilkový cukr
- 50 g hladké mouky
- 170 g mandlové mouky
- Kampotský červený pepř (10x otočení mlýnkem - pepře se nebojte, pěkně to zvýrazní chuť koláče - klidně přidejte víc)
- Na špičku lžičky perníkového koření
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- Moučkový cukr
- 3-4x blumy
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Hladkou mouku, studené máslo, cukr, žloutek vypracujeme v hladké těsto. V případě špatné konzistence těsta lze přidat kapku studeného mléka.
- 2Z těsta vytvarujeme placku a dáme ho odpočívat alespoň na půl hodiny do lednice.
- 3Po půl hodině těsto vytáhneme z lednice a opatrně ho vyválíme (zhruba na 3 mm), přendáme ho opatrně do koláčové formy ( průměr) a kraje jemně přitlačíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem.
- 4Formu s těstem vložíme na půl hodiny do lednice a mezitím si připravíme náplň.
POSTUP NA FRANGIPANE
- 1Změklé máslo utřeme v míse s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme po jednom vejce a zašleháme jej do másla.
- 2Vznikne nám taková mírně řídká směs, do které prosejeme mouku společně s mandlovou moukou a perníkovým kořením. Do hotové směsi už jen nameleme Kampotský červený pepř.
KOMPLETACE + PEČENÍ
- 1Na vychlazené těsto ve formě naneseme Frangipane. Blumy nakrájené na plátky poklademe na mandlovou směs. Takto připravený koláč ještě posypeme trochou moučkového cukru.
- 2Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 50-55 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a posypeme jej moučkovým cukrem.
Tip
(TIP: Ze zbylého těsta můžeme vykrojit libovolné tvary a tím ozdobit koláč nebo koláč zasypat látkami mandlí).