50 kouskůDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g hořké čokolády
- 100 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g sušených brusinek
- 50 g másla
- 40 ml tuzemáku nebo jiného alkoholu podobného rumu
- 2 velká vejce
- 1/2 lžičky (3 g) jedlé sody
- Špetka soli
SUROVINY NA OBALENÍ
- 100 g cukru krupice
- 100 g cukru moučka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brusinky nasekejte nahrubo a naložte do rumu. Pokud to můžete udělat pár hodin předem, učiňte tak.
- 2Do vodní lázně odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe, v mezičase toho musíte ještě dost stihnout, tak ať čokoládu nespálíte kvůli nedostatečné pozornosti při míchání. Případně klidně rozpouštějte i bez vodní lázně, ale na nejnižší stupeň plotýnky a buďte každou chvilku připraveni čokoládou aspoň trochu zamíchat.
- 3Vyšlehejte vejce a krupicový cukr do husté světlé pěny, která v pramíncích stéká dolů z metličky a chvíli vydrží ležet na povrchu pěny. Šlehání robotem nebo mixérem trvá zhruba 5 minut, ručně nejméně dvakrát tak dlouho.
- 4Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Tenkým proudem pomalu vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom šlehejte při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku.
- 5Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, zakryjte fólií proti osychání a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vzhledem k vysokému obsahu čokolády ztuhne do podoby, se kterou se dá pracovat.
- 6Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Do dvou misek nebo hlubokých talířů zvlášť připravte oba cukry na obalování.
- 7Lžičkou odkrajujte kousky zatuhlého těsta, zhruba o velikosti jen o málo větší, než lískový ořech, a nechte je spadnout do krupicového cukru. Obalte, potom je letmo zakulaťte do tvaru, který alespoň trochu připomíná kouli o velikosti zhruba 2 cm, a vhoďte do moučkového cukru. Důkladně obalte ze všech stran. Takto vybavené kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou a potřebují prostor. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15-20 kousků, což by měla být zhruba třetina až čtvrtina dávky, záleží na tom, jak velké kuličky tvoříte.
- 8První hotový plech vložte do trouby a pečte 10 minut. Upečené sušenky jsou sice uprostřed podezřele měkké, avšak pokud je prstem letmo zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.
- 9Než se první plech upeče, stihnete připravit další. A tak pořád dokola, až zpracujete všechno těsto.
- 10Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je ale rychle přeneste na mřížku, aby vychladly.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.