Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

50 kouskůDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g sušených brusinek
  • 50 g másla
  • 40 ml tuzemáku nebo jiného alkoholu podobného rumu
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky (3 g) jedlé sody
  • Špetka soli

SUROVINY NA OBALENÍ

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g cukru moučka

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Brusinky nasekejte nahrubo a naložte do rumu. Pokud to můžete udělat pár hodin předem, učiňte tak.
  • 2Do vodní lázně odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe, v mezičase toho musíte ještě dost stihnout, tak ať čokoládu nespálíte kvůli nedostatečné pozornosti při míchání. Případně klidně rozpouštějte i bez vodní lázně, ale na nejnižší stupeň plotýnky a buďte každou chvilku připraveni čokoládou aspoň trochu zamíchat.
  • 3Vyšlehejte vejce a krupicový cukr do husté světlé pěny, která v pramíncích stéká dolů z metličky a chvíli vydrží ležet na povrchu pěny. Šlehání robotem nebo mixérem trvá zhruba 5 minut, ručně nejméně dvakrát tak dlouho.
  • 4Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Tenkým proudem pomalu vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom šlehejte při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku.
  • 5Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, zakryjte fólií proti osychání a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vzhledem k vysokému obsahu čokolády ztuhne do podoby, se kterou se dá pracovat.
  • 6Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Do dvou misek nebo hlubokých talířů zvlášť připravte oba cukry na obalování.
  • 7Lžičkou odkrajujte kousky zatuhlého těsta, zhruba o velikosti jen o málo větší, než lískový ořech, a nechte je spadnout do krupicového cukru. Obalte, potom je letmo zakulaťte do tvaru, který alespoň trochu připomíná kouli o velikosti zhruba 2 cm, a vhoďte do moučkového cukru. Důkladně obalte ze všech stran. Takto vybavené kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou a potřebují prostor. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15-20 kousků, což by měla být zhruba třetina až čtvrtina dávky, záleží na tom, jak velké kuličky tvoříte.
  • 8První hotový plech vložte do trouby a pečte 10 minut. Upečené sušenky jsou sice uprostřed podezřele měkké, avšak pokud je prstem letmo zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.
  • 9Než se první plech upeče, stihnete připravit další. A tak pořád dokola, až zpracujete všechno těsto.
  • 10Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je ale rychle přeneste na mřížku, aby vychladly.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY

SUROVINY NA OBALENÍ