4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g zelené drobnozrnné francouzské čočky
- 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 1 máslová dýně
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml rajčatového pyré
- 2-3 rajčata
- 100 g sýru feta
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Čočku letmo přeberte, propláchněte na cedníku, nasypte do kastrůlku, zalijte dostatečným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Pokud máte 5 minut navíc, vroucí vodu slijte, zalijte čočku novou studenou vodou a ještě jednou přiveďte k varu. Přidejte tymián a zvolna vařte 25 minut.
- 2Dýni oloupejte škrabkou, rozkrojte napůl a lžící vyberte veškerou roztřepenou dužinu se semínky. Očištěnou dýni nakrájejte na hranolky dlouhé 4-5 cm s různým stupněm zakroucení. Promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, velkou špetkou soli, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 200-220 stupňů.
- 3V mezičase oloupejte cibuli i česnek a obojí nakrájejte nadrobno. Rozehřejte pánev se zbytkem olivového oleje a nechte v něm cibuli, česnek a špetku soli změknout a zesklovatět. Zalijte rajčatovým pyré, dvěma lžícemi vody a nechte zvolna pobublávat, než se čočka dovaří.
- 4Jakmile uběhne 25 minut, čočku odstavte, slijte a vsypte do připravené rajčatové omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti. Nechte 5 minut odpočívat. Zatím nakrájejte rajčata na menší kousky, jarní cibulku na tenké plátky a rozdrobte fetu.
- 5Až si čočka odpočine, přimíchejte k ní rajčata a tuto směs rozdělte na talíře. Ozdobte kousky pečené dýně, posypte rozdrobenou fetou a jarní cibulkou, zajásejte nad barevným kontrastem, který to vytvořilo, a hned servírujte na stůl.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.