9 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 400 ml kefírového mléka
- 80 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru
- 50 g medu
- 10 g kakaa
- 1 sáček kypřicího prášku
SUROVINY NA DOZDOBENÍ
- 50 g bílé čokolády
- 50 g hořké čokolády
- Tvaroh ve vaničce nebo skyr
SUROVINY NA CUKROVOU POLEVU
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- Potravinářské barvivo
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Máslo na vymazání pekáče
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu dáme předehřívat na 180 °C. Připravíme si pekáč o rozměru 28 x 18 cm.
- 2Pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- 3Nyní si připravíme těsto. Mouku promícháme s kypřicím práškem a kakaem a poté je prosejeme do misky. Přidáme cukr a opět zamícháme. Dále vyklepneme vejce, přilijeme kefírové mléko, olej a med a metličkou smícháme tak, aby vzniklo kompaktní, ale tekuté těsto. To vlijeme do pekáče a rovnoměrně jej po celém dnu rozprostřeme.
- 4Buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut. Když je hotová, necháme ji zcela vychladnout.
- 5Obě čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Každou zvlášť, nemícháme je. Vychladlou buchtu si pomyslně rozdělíme na tři stejné pruhy vedle sebe. Jeden potřeme bílou čokoládou, druhé čokoládou tmavou a třetí necháme nepotřený.
- 6Než čokoláda zatuhne, připravíme si zdobení. Cukrovou polevu připravíme tak, že bílek pečlivě vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem (šleháme třeba i 10 minut). Poté ji dle potřeby obarvíme (červenou a část necháme bílou) a přendáme do zdobícího sáčku, kterému vytvoříme malou dírku. Tvaroh rozmícháme a přemístíme také do zdobícího sáčku, tentokrát však s větší zhruba 1 cm velkou dírkou.
- 7Buchtu rozkrájíme na pravidelné čtverečky a nazdobíme jako Mikuláše, anděly a čerty. Mikulášům připravíme vousy z tvarohu. Cukrovou polevou pak oči a čepici. Na zorničky můžete použít tmavou čokoládu nebo černou polevu. Křídla andělů jsou také z tvarohu, zbytek z cukrové polevy. Čertovi udělejte pomocí černé cukrové polevy chlupy, a červenou polevou nazdobte jazyk a rohy. Pak už stačí připravit oči stejně jako u předchozích postav.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.