30 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 70 g ovesné mouky (najemno namletých ovesných vloček)
- 30 g třtinového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 100 g mletých vlašských ořechů
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku (můžete vynechat)
- 100 g másla (pokojové teploty a nakrájeného na kostky)
- 50 g medu
- 70 ml polotučného mléka
- 1 vejce velikosti M
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Potravinářská fólie
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte těsto: Do středně velké mísy dejte sypké ingredience – obě mouky, cukr, kakao, ořechy, skořici a hřebíček. Vše promíchejte a přidejte máslo, med, mléko a vejce. Opět vše promíchejte a rukama vypracujte v tužší těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici (pokud na pracny spěcháte, nechte ho v lednici minimálně hodinu).
- 2Odleželé těsto si vyndejte z lednice, předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si formičky
- 3Ze změklého těsta ulamujte prsty kousky (cca 10 g na formičku) a plňte jimi formy na pracny tak, aby těsto ve formičce mělo uprostřed menší důlek, a tedy trochu vyšší okraje. Naplněné formičky dejte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut na 165–170 °C (menší pracny zaberou méně času, větší více).
- 4Upečené pracny nechte cca 10 minut chladnout ve formičkách a před konzumací je nechte plně vychladnout.
Tip
Pracny před podáváním ještě obalte v třtinovém
moučkovém cukru, aby vypadaly tak jako ty klasické. Pokud
se rozhodnete pro tuto volbu, odeberte prosím cukr z receptu,
aby pracny nebyly příliš sladké.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.