50 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 220 g celozrnné špaldové mouky hladké (+ 20 g na pomoučení)
- 50 g mletých vlašských ořechů
- ½ balení jedlé sody (6 g)
- 2 lžičky perníkového koření
- 90 g másla (pokojové teploty)
- 60 g medu
- 30 g třtinového cukru
- 1 vejce velikosti M
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Potravinářská fólie
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si do větší mísy dejte mouku, ořechy, jedlou sodu a perníkové koření a zamíchejte. Poté přidejte máslo, med, cukr a vejce a vše vypracujte v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 den odležet v lednici.
- 2Následující den odleželé těsto vytáhněte a nechte cca 1–2 hodiny na lince, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Nachystejte si také vykrajovátka (formičky) libovolných tvarů.
- 3Poté si pomoučněte pracovní plochu, těsto na ní po kouscích vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte z něj perníčky.
- 4Takto připravené perníčky dejte do předehřáté trouby a pečte 8–10 minut na 165–170 °C.
- 5Po vytažení nechte perníčky vychladnout (cca 30 minut) a poté je dejte alespoň na 5 dní do lednice ve vzduchotěsné krabičce, aby perníčky změkly. Perníčky vám vydrží cca 2–3 týdny v chladu ve vzduchotěsné krabičce.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.