8 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 7 vaječných žloutků
- 500 ml polotučného mléka
- 1 vanilkový lusk (lze nahradit 1 lžící vanilkového extraktu)
- 4 lžíce medu
- 500 ml smetany na vaření (12 % tuku)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve do většího hrnce nalijte smetanu na vaření a mléko. Vanilkový lusk rozpulte, vyjměte semínka a ta i se slupkou přidejte do hrnce. Obsah hrnce zahřívejte na středním plameni 7–9 minut. Během zahřívání průběžně kontrolujte teplotu směsi – nejlépe prstem, přičemž by směs měla mít teplotu lidského těla.
- 2Jakmile má tekutina požadovanou teplotu, přidejte med, plamen ztlumte na mírný a pomocí metličky opatrně vmíchejte všechny žloutky. Směs nechte zahřívat za stálého míchání metličkou 10–12 minut. Během této doby by měla směs pomalu houstnout.
- 3Až směs dosáhne požadované konzistence, zvyšte plamen na vysoký a směs míchejte po dobu 30 sekund, aby se zvýšila teplota a došlo tak k pasterizaci.
- 4Obsah hrnce poté přelijte do mísy, promíchejte a nechte alespoň 2 hodiny vychladit – nejlépe v lednici nebo jiném vychlazeném prostoru. Pro intenzivnější chuť nechte likér odpočívat do druhého dne.
Tip
Směs by se nikdy neměla vařit, raději proto šlehejte
smetanovou směs se žloutky na mírném plameni místo
vysokého, kde by bylo velké riziko sražení žloutků.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.