25 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 350 g cukety
- 350 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžíce holandského kakaa (nebo karobu)
- 1 lžíce perníkového koření
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 40 g kokosového oleje (rozpustit)
- 3× vejce
- 275 ml polotučného mléka
- 1 lžička nebo medu
- 100 g kvalitní hořké čokolády (na polití)
- 1 špetka soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu předehřejte na 170 °C.
- 2Cuketu omyjte, očistěte, nastrouhejte a lehce osolte. Nechte stranou vypotit přebytečnou vodu.
- 3 Mezitím do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte holandské kakao, perníkové koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
- 4V jiné misce vyšlehejte kokosový olej s vejci, mlékem a medem.
- 5Obsah obou mís spojte a vytvořte těsto. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přimíchejte do těsta.
- 6Plech (25 × 25) cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj přelijte. Vložte plech do trouby a pečte při 160–170 °C 30–40 minut.
- 7Mezitím rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze položit do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
- 8Hotový perník polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a podávejte.
Tip
Pokud je těsto příliš hutné, přilijte více mléka.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Barbora Lundgren.