10 BURGERŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
DOMÁCÍ BURGER BULKY
- 420 g hladké mouky
- 1 vejce a 2 žloutky
- 135 ml slunečnicového oleje
- sůl
- 210 ml vlažného mléka
- 35 g cukr moučka
- 35 gramů čerstvého droždí
TRHANÁ KACHNA
- 1 celý česnek
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- 1 celá kachna bez drobů (nebo 6-8 kachních stehen)
KARAMELIZOVANÁ CIBULKA
- 4 větší červené cibule
- 4 lžíce balzamikového octa
- Lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- Sůl
- Pepř
PARMAZÁNOVÝ CHIPS
- 10 lžic strouhaného parmazánu
DOMÁCÍ MAJONÉZA
- 3 čerstvé žloutky
- 225 ml slunečnicového oleje
- Šťáva z půlky citronu
NA DOKONČENÍ BURGERU
- 300 g sýru Gorgonzola
- Vanička rukoly
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA DOMÁCÍ BURGER BULKY
- 1Nejdříve si připravíme kvásek smícháním vlažného mléka, cukru a droždí. V druhé míse si prosejeme mouku, přidáme vejce, žloutky, sůl a olej. Až vzejde kvásek, přelijeme ho do mísy, kde je prosetá mouka.
- 2Těsto zpracováváme do té doby, než je těsto krásně sjednocené a hladké. Zpracované těsto přendáme do čisté mísy a necháme kynout.
- 3Po vykynutí přendáme těsto na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 10 stejných částí. Vypracujeme bochánky tak, aby na vrchu byly co nejhladší (aby nepopraskaly).
- 4Bochánky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme dle chuti např. sezamem, kmínem, solí... Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C (cca 15-20 minut).
POSTUP NA TRHANOU KACHNU
- 1Očištěnou kachnu osolíme, opepříme, přidáme kmín a dáme spolu s oloupaným česnekem do uzavíratelného pekáče péct do předem vyhřáté trouby na 180-190 °C cca 3,5 hodin, přikrytou. Poté sundáme víko a necháme dopéct dokřupava. Maso by po upečení mělo jít krásně natrhat.
POSTUP NA KARAMELIZOVANOU CIBULKU
- 1Cibuli nakrájíme na proužky, orestujeme ji na oleji a přidáme rozmarýn. Restujeme cca 10 minut, po orestování přidáme cukr. Cukr vytvoří na cibuli karamel.
- 2Přidáme balzamikový ocet a necháme odpařit. Na konci vyndáme rozmarýn a necháme vychladnout.
POSTUP NA PARMAZÁNOVÝ CHIPS
- 1Na parmazánový chips budeme potřebovat pouze strouhaný parmazán, který rozprostřeme na vyložený plech pečícím papírem do 10 hromádek a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C asi 3-5 minut. Po roztečení, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Hromádky sýru je dobré dělat s většímu rozestupy, protože se sýr rozteče.
POSTUP NA DOMÁCÍ MAJONÉZU
- 1Veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak by mohlo dojít ke sražení. Žloutky smícháme s citronovou šťávou, osolíme, opepříme a metličkou šleháme. Při šlehání postupně přidáváme olej. Nejlepší je přidávat po kapkách a pokaždé důkladně zapracovat, po zhoustnutí směsi už můžeme olej přidávat ve větším množství. Po zapracování veškerého oleje je majonéza hotová.
POSTUP NA DOKONČENÍ BURGERU
- 1Bulku rozřízneme na polovinu, spodní část i horní část potřeme majonézou. Na spodní část dáme gorgonzolu, dále natrhanou kachnu, rukolu, karamelizovanou cibuli, parmazánový chips a přiklopíme druhou polovinou bulky.
Anna Šizlingová
Anna Šizlingová je vítězkou soutěže o nejlepší #burgervrohliku. Její Burger s trhanou kachnou byl vybrán šéfkuchařem z Dish burger bistra a porazil více než 150 ostatních soutěžních receptů.