4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- čerstvé jahody (20–30 ks)
- 1 kg měkkého tučného tvarohu
- 600 g hrubé mouky a mouka na podsypání těsta
- 120 g rozehřátého másla
- 60 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 4–6 lžic zakysané smetany
- špetka soli
SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Tvaroh dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, vejce a mouku a vypracujeme jemné těsto. Těsto nesmí být řídké, podle potřeby tedy dosypeme další mouku. Těsto necháme 15 minut odpočinout v lednici.
- 2Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Jahody odstopkujeme, omyjeme a osušíme.
- 3Na pomoučeném válu nebo pracovní ploše vyválíme z těsta váleček silný 4 cm. Rozkrájíme ho na stejně velké dílky, které rozmáčkneme na placky. Do středu každé placky položíme jahodu, zabalíme ji a pečlivě vytvarujeme knedlík. Knedlíky ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme je 6 minut.
- 4Plochým sítkem nebo děrovanou lžící knedlíky vyndáme na talíř, polijeme zakysanou smetanou, posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.
Tip
Knedlíky musíte zabalit skutečně pečlivě, nikde nesmí být ani skulinka, jinak by se těsto při vaření protrhlo a jahody by se vykutálely do vody.
Nevařte knedlíky moc dlouho, jahody uvnitř by měly zůstat pevné. Pokud byste knedlíky vařili dlouho, jahody by se rozvařily.
Knedlíky můžete posypat i strouhaným tvrdým tvarohem nebo polít kvalitním bílým jogurtem.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef