Váš obrázek se už nahrává. Zabere to jen chvilku.
2 SKLENICE (250 ml)
Majstrštyk
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 250 g mladých smrkových výhonků
- 500 g třtinového cukru
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Zavařovací sklenice
MŮŽETE PŘIDAT
- Citron
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Zavařovací sklenice vymyjte vařící vodou a důkladně vysušte.
- 2Vrstvěte na sebe postupně smrkové výhonky a cukr. Jako první vrstvu dejte do sklenice výhonky (do výšky cca 5 cm) a důkladně upěchujte. Zasypte cca 1 cm vysokou vrstvou cukru a vrstvení opakujte. Každou vrstvu výhonků důkladně upěchujte. Poslední vrstvou ve sklenici by měl tvořit cukr.
- 3Sklenici uzavřete a postavte na teplé, světlé místo (pobyt sklenice na slunci proces urychlí). Obsah nechte 2 - 3 týdny louhovat, dokud nevznikne hustý sirup.
- 4Hotový sirup přeceďte přes síto do čisté sklenice. Uchovávejte v lednici. Pokud chcete, aby vám sirup déle vydržel můžete ho ve sklenicích zavařit (nejjednodušeji provedete tak, že sirup v hrnci přivedete k varu a ještě horký ho nalijete do zavařovacích sklenic, sklenice uzavřete, postavíte dnem vzhůru a necháte vychladnout).
Tip
Na každou vrstvu můžete vždy poklást několik koleček citronu.

Rohlík vaří
Sirup z smrkových výhonků připravovaly již naše prababičky. Pomáhá při léčbě kašle a ucpaného nosu. Sirup nejen léčí, ale rovněž má skvělou chuť. Můžete z něj tak dělat skvělé limonády nebo ho přidávat do čaje.