E904 - Šelak
Charakteristika
Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná výměšku hmyzu. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Bělený šelak je špinavě bílá amorfní zrnitá pryskyřice.Použití
Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Může se použít jako potahová látka u tabletek. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, nebo v zrnkové kávě. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Najdeme jej i v lepidlech, přípravcích na podlahu, v kožedělném průmyslu, může tvořit složku laků na vlasy i nehty. Ve farmacii se používá k potahování tablet.Výroba
Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná z pryskyřičného výměšku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeledi Coccidae). Pro bělení se šelak rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a vlastní bělení se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu. Šelak zbavený vosku se připravuje dalším zpracováním, při kterém jsou přítomné vosky odstraňovány filtrací. Vyrábí se převážně v Indii.Nežádoucí účinky
U citlivých jedinců na chlór může vyvolávat alergické reakce – podráždění pokožky. Jinak se látka považuje za bezpečnou a neškodnou přísadu. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Může být použita vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Zdroje informací
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- Food-Info.net : E-numbers : E904 : Shellac [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.