E579 - Glukonan železnatý
Charakteristika
Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Jedná se o světle zelenožlutý až žlutavě - šedý prášek nebo granule, může slabě vonět po páleném cukru. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.Použití
Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.Výroba
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.Zdroje informací
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Food-Info.net : E-numbers : E579 : Iron gluconate [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.