E570 - Mastné kyseliny
Charakteristika
Mastné kyseliny představují směs organických kyselin, vyskytují se vázané v tucích a získávají se s rostlinných a živočišných tuků. Jedná se o tvrdou bílou nebo nažloutlou, lesklou krystalickou látku popřípadě bílý až žlutavý prášek. Má slabou vůni a chutí připomíná lůj, dobře se ropuští ve vodě. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.Použití
Používá se jako máslová příchuť, najdeme ji ve vanilkové esenci, žvýkačkách jako zvlhčující látka. Dále snižuje pěnivost a funguje jako lubrikant. Ačkoli kyselina a stearany jsou komerčně získané z rostlinných zdrojů, nelze vyloučit používání živočišných tuků (včetně vepřového a hovězího masa). Pouze výrobce může poskytnout informace o původu (ovšem na obalu se běžně neuvádí). Proto se nedoporučuje ke konzumaci pro soby, jimž jejích víra nebo přesvědčení nedovoluje jíst zvířecí produkty (například pro vegany, vegetariány, muslimy, židy, Hindy a podobně) ovšem konečné rozhodnutí záleží na konkrétní osobě.Výroba
Průmyslově se většinou vyrábí z bavlníkového oleje, ale je možno získávat stearin i z jiných rostlinných popřípadě živočišných tuků.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.