E535 - Ferrokyanid sodný
Charakteristika
Používá se jako protispékavá přísada, pevné vazby v molekule zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.Použití
Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, slouží jako protispékavá látka v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Používají se při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se odfiltruje.Výroba
Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.Nežádoucí účinky
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.