E503 - Uhličitan amonný
Charakteristika
Uhličitan amonný je bílá krystalická nebo práškovitá látka; hydrogenuhličitan amonný je bílý prášek bez zápachu, který je pouze částečně rozpustný ve vodě. setkat se můžeme i s označením 503(i) uhličitan amonný nebo 503(ii) hydrogenuhličitan amonnýPoužití
Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a přísady upravující pH. Objevují se v pekařských výrobcích a prášcích do pečiva; často tvoří kypřící látky ve slaném pečivu a v sušenkách.Výroba
Uhličitan amonný se průmyslově připravuje vstřikováním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého nebo zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy. Hydrogenuhličitan amonný se obvykle získává proháněním plynného oxidu uhličitého koncentrovanou amonnou vodou.Nežádoucí účinky
Lidské tělo běžně snáší určité množství uhličitanových i amonných iontů, protože jde o běžné součásti metabolismu. V menších množstvích – jako přídatné látky do potravin – jsou tedy uhličitany amonné bezpečné. Pokud jde o vyšší množství, ta mohou způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle.Zdroje informací
- Uhličitan amonný - Wikipedie [ link ]
- Ammonium bicarbonate - Wikipedia, the free encyclopedia [ link ]
- Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ link ]
- Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ link ]
- Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ link ]
- A consumer's dictionary of food additives [ link ]
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.