E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
Charakteristika
Měkké pevné látky, tuhé gely nebo bílé či našedlé prášky.Použití
Díky rozhodnutí FDA jsou od roku 1982 využívány jako složky ochranných povlaků na různých druzích ovoce a zeleniny. Rovněž plní roli emulgátorů, stabilizátorů a látek určujících strukturu, což zahrnuje i udržování pěny, a také v pekárenských a cukrárenských výrobcích, mražených krémech, některých omáčkách, salátových zálivkách, práškovém a ochuceném mléku, margarínu, majonézách a žvýkačkách, v nichž zabraňují nadměrné lepivosti k zubům.Výroba
Estery sacharózy se vyrábějí reakcemi cukrů s různými mastnými kyselinami.Nežádoucí účinky
Látky spadající pod označení E473 jsou v těle štěpeny na přirozené složky potravin – cukry a mastné kyseliny, přičemž zbylé součásti bezpečně procházejí trávicím traktem. Při jejich nadměrném příjmu může ve výjimečných případech dojít ke střevním nebo žaludečním potížím.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.