• I dnes, v Den boje za svobodu a demokracii rohlíkujeme stejně jako každý jiný den. Tak si užijte zasloužené volno a hlavně – Zapomeňte na fronty. Užijte si čas s těmi, na kterých vám záleží.

Košík

E452 - Polyfosforečnany

Charakteristika

Mezi polyfosforečnany (někdy též metafosforečnany) zahrnované pod označení E452 patří: polyfosforečnan sodný (zvaný Grahamova či Madrellova sůl), polyfosforečnan draselný (Kurrolova sůl), polyfosforečnan sodnovápenatý, polyfosforečnan vápenatý.

Použití

Polyfosforečnany se přidávají do masných výrobků a ryb, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu a také v nich zabraňovat nežádoucím reakcím přítomných kovů. Rovněž mohou působit jako tavicí soli v tavených sýrech nebo jako živná přísada do kvasinek. Uplatnění nacházejí i ve šlehačkách ve spreji či ve smetanách v prášku.

Výroba

Ložiska Grahamovy soli se nacházejí volně v přírodě pod povrchem země; synteticky se polyfosforečnany připravují rekrystalizací nasycených vodných roztoků.

Nežádoucí účinky

V menších dávkách jsou polyfosforečnany považovány za bezpečné látky, avšak jejich vysoké dávky mohou v těle způsobit nerovnováhu spojenou s nedostatkem vápníku.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček