E442 - Fosfatidy amonné
Charakteristika
Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky.Použití
Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky. Přidávají se do zmrzlin, jogurtů, pudinků, krémů a kakaových výrobků.Výroba
Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.Nežádoucí účinky
Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.