E407a - Guma Euchema
Charakteristika
Guma Euchema je karagenan s vyšším obsahem celulózy a vyskytuje se v červených mořských řasách (druh Eucheuma spinosus nebo Eucheuma cottonii). Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, želírující látka a emulgátor.Použití
Guma Euchema zlepšuje gelové vlastnosti potravin, zlepšuje texturu dezertů a mražených mléčných výrobků a ve zpracovaných masových výrobcích působí jako emulgátor. Dále se přidává do nízkotučných jogurtů, zmrzlin a cukrovinek.Výroba
Získává se z červených řas působením horké zásadité vody.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat alergické reakce, nadýmání a projímavé účinky.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.