E406 - Agar
Charakteristika
Agar je přírodní polysacharid vyskytující se v červených mořských řasách. Je průhledný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horké vodě. Díky své vysoké gelující schopnosti se používá jako náhražka želatiny a jako zahušťovadlo nebo stabilizátor.Použití
Agar se používá především jako želatinový prostředek, který je oproti želatině stálý i za vyšších teplot. Díky této vlastnosti je agar velmi vhodný jako zahušťovadlo vytvářející s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Dále se používá jako stabilizátor, emulgátor a želírující látka. Přidává se do pekařských výrobků, k zahuštění krémů, ale i do nápojů, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, sněhového pečiva, cukrových polev, cukrovinek, uměle přislazovaných želé a zavařenin. Uplatňuje se při výrobě tavených sýrů, masných a mléčných výrobků. V lékařství se využívá jako projímadlo.Výroba
Agar se získává z červených mořských řas v oblastech Japonska, Nového Zélandu a Indie.Nežádoucí účinky
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. Pro tělo je to nestravitelná látka, z těla odchází nepozměněn, ale podporuje rozmnožování probiotik.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.