E325 - Mléčnan sodný
Charakteristika
Mléčnan sodný je bezbarvá, hustá kapalina bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčující látka, emulgátor nebo k úpravě pH.Použití
Používá se v potravinách jako jsou např. jogurty, mysné výrobky, salámy, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb, pečivo, zavařeniny, zmrzliny, sušenky. Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.Výroba
Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.Nežádoucí účinky
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.