E307 - Alfa-tokoferol
Charakteristika
Jedná se o antioxidant, známý též jako vitamin E. Kapalná látka rozpustná v tucích. Zneškodňuje volné radikály. Je obsažena přirozeně v rostlinných tucích a všeobecně v lidské potravě, např. v mléce, masu, ořeších a semenech, pšeničných klíčcích atd. Zvyšuje imunitu starších osob, je lékem na mnoho nemocí.Použití
Součást extraktů s vysokým obsahem tokoferolů. Varianta α-tokoferol je také využívána pro experimentální účely a klinické testy vitamínu E. Jeho aplikace je limitována z důvodu jeho specifické vůně. Používá se např. v rostlinných a živočišných tucích, sýru, polévkách a v dalších potravinách.Výroba
Vyrábí se extrakcí z rostlinných olejů, zejména ze slunečnicových. Také může být vyroben organickou syntézou.Nežádoucí účinky
Žádné. Ve vysokých koncentracích můževe formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.