E235 - Natamycin
Charakteristika
Jedná se antibakteriální činidlo, které má antibiotické účinky. Působí vůči bakteriím Clostridium botulinum. Je stabilní při zpracování potravin.Použití
Látka se používá v sýrech, omáčkách, hořčici, uzeninách. Uplatnění má také při výrobě masa k ošetření jejich povrchu. Může sloužit k léčbě různých zevních potíží jako jsou plísně na nohou, pohlavních či kvasinkových nemocí.Výroba
Vyrábí se fermentací bakterií Streptomyces natalensis, které rostou v Jižní Africe.Nežádoucí účinky
Proběhla řada pokusů na krysách a psech, které nezpůsobily žádné závažné negativní účinky. Jediným efektem bylo nepatrné snížení tělesných hmotností. Karcinogenní, mutagenní nebo teratogenní účinky na zvířatech nebyly dokázány. Ve větších koncentracích může způsobit alergické reakce jako je podráždění pokožky, nevolnost, zvracení, průjem, apod. Látka je v podezření, že zabraňuje pozitivním léčivým účinkům antibiotik.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.