E224 - Disiřičitan draselný
Charakteristika
Tato látka se vyskytuje ve formě suchého korozivního prášku. Je bílý nebo bezbarvý, se zápachem oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zabraňuje šíření hub a plísní. Má využití také jako antioxidant nebo sterilizační činidlo. Obsahuje 58% oxidu siřičitého. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.Použití
Látka se používá při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.Výroba
Vyrábí se ze dvou chemických látek - oxidu siřičitého a potaše. Vzniká sůl.Nežádoucí účinky
Látka je organizací FDA považována v malém množství za bezpečnou. Nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.