E174 - Stříbro
Charakteristika
Stříbro se v malém množství přirozeně vyskytuje v lidském těle i v těle zvířat. U potravin se používá jako barvivo k dekorativním účelům.Použití
Jeho použití jako přísada do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např. čokoládových dortů, povrchu kuliček (dražé) nebo cukrovinek obalených cukrem. Dále se používá např. v indické kuchyni. Využívá se zejména v jiných odvětvích - elektrotechnika, fototechnika, chemie, lékařství, výroba šperků, atd.Výroba
Získává se elektrolytickými metodami ze stříbrné rudy.Nežádoucí účinky
Po požití se většina látky vylučuje z těla ven, malé množství však v těle setrvává. Dlouhodobější pravidelnou konzumací může být způsobeno poškození ledvin nebo dojít k ovlivnění funkce mozku, jater. Může dojít i k šedému zabarvení očí, nosní přepážky, hrdla či kůže. Studiemi byl prokázán vliv na imunitní systém zvířat a může dojít k blokování funkce enzymů.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.