E160b - Annatto, Bixin, Norbixin
Charakteristika
Jedná se o barvivo, které má celou škálu odstínů od žluté přes červenou až po hnědou. Bixin a Norbixin jsou látky, které jsou v Annattu obsaženy. Bixin (žlutooranžový) je dobře rozpustný v tucích, Norbixin je rozpustný ve vodě. V jídle má stabilní vlastnosti a žádným způsobem nereaguje s ostatními přísadami.Použití
Využívá se k barvení potravin jako jsou např. mléčné výrobky, pekařské výrobky, margaríny, snídaňové cereálie, lékořice. Používá se také jako aromatické koření nebo inkoust ke značení potravin. Průmyslově se využívá v lacích, barvách nebo v mýdlech.Výroba
Vyrábí se v několika formách: od různých roztoků až po práškový extrakt. Získává se ze semen stromu Bixa Orellana.Nežádoucí účinky
Dlouhodobými studiemi na zvířatech nebyly prokázány nežádoucí účinky. Může však způsobit podráždění pokožky nebo jiné alergické reakce. U dětí může způsobit bolesti hlavy a podrážděnost. Je velmi těžké prokázat, která složka barviva reakci způsobilaZdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.