E101 - Riboflavin
Charakteristika
Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2. Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo. Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků. Je nutný pravidelný příjem roboflavinu, protože ho tělo ukládá jen velmi těžce. Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo. Označení E101 (přesněji E101a) nese taktéž Riboflavin-5'-fosfát, který je lépe rozpustnou formou Riboflavinu.Použití
Společně s E101a se přidává do dětských snídaňových cereálií, arašídového másla, mouky, kukuřičné moučky, kukuřičné krupice, makarónů, chleba, pečiva, majonéz, zmrzlin, pudinků, margarínů, mléčných výrobků, sýrů, sýrových pomazánek, atd. Dále slouží jako přísada do změkčovadel.Výroba
Může se získávat z droždí, jako potravinářské barvivo se vyrábí syntetickou cestou.Nežádoucí účinky
Nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Jedná se o zcela neškodnou a bezpečnou látku. Podporuje infekční malárii, proto se nedoporučuje jeho příjem při cestách do zemí s výskytem této infekční nemoci. Jeho nedostatek vede k poškození koutků úst a ke změnám v oční rohovce.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.