Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

E101 - Riboflavin

Charakteristika

Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2. Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo. Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků. Je nutný pravidelný příjem roboflavinu, protože ho tělo ukládá jen velmi těžce. Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo. Označení E101 (přesněji E101a) nese taktéž Riboflavin-5'-fosfát, který je lépe rozpustnou formou Riboflavinu.

Použití

Společně s E101a se přidává do dětských snídaňových cereálií, arašídového másla, mouky, kukuřičné moučky, kukuřičné krupice, makarónů, chleba, pečiva, majonéz, zmrzlin, pudinků, margarínů, mléčných výrobků, sýrů, sýrových pomazánek, atd. Dále slouží jako přísada do změkčovadel.

Výroba

Může se získávat z droždí, jako potravinářské barvivo se vyrábí syntetickou cestou.

Nežádoucí účinky

Nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Jedná se o zcela neškodnou a bezpečnou látku. Podporuje infekční malárii, proto se nedoporučuje jeho příjem při cestách do zemí s výskytem této infekční nemoci. Jeho nedostatek vede k poškození koutků úst a ke změnám v oční rohovce.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • TESTlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček