20 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 400 g cizrny
- 120 g oloupané cibule
- 40 g lístků plocholisté petržele
- 20 g oloupaného česneku
- 10 g dužniny chilli papričky
- 2 g mletého římského kmínu
- rostlinný olej na smažení
- 8 g soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cizrnu namočíme do studené vody na 10–12 hodin. Poté ji scedíme, důkladně propláchneme ve studené vodě a v cedníku necháme okapat.
- 2Cibuli, česnek, petržel a chilli papričku nakrájíme najemno. Spolu s cizrnou, solí a římským kmínem vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno. Dáme na 2 hodiny odležet do lednice.
- 3Z odleželého těsta vytvarujeme 20 kuliček a lehce je dlaní rozmáčkneme na placičky vysoké 1 cm.
- 4V rendlíku na středním ohni rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 160 °C a falafel v něm smažíme postupně 2–2,5 minuty z každé strany dozlatova. Falafel musí v oleji plavat. Hotový falafel položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.
Tip
Do těsta můžete přidat špetku jedlé sody, falafel pak bude nadýchanější a křupavější.
Falafel můžete vytvarovat na jednotlivé kousky pomocí speciální formy k tomu určené.
K přípravě budete potřebovat mixér.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef