Košík

4 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

MUSAKA

  • 500 g mletého hovězího krku
  • 300 g oloupaných brambor (varný typ B)
  • 300 g oloupaného lilku
  • 200 g oloupané cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g oloupaného česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce najemno nakrájeného tymiánu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • špetka mletého kmínu
  • máslo na vymazání pekáče
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

BEŠAMEL

  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • špetka cukru krupice
  • špetka soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA BEŠAMEL

  • 1V rendlíku na středním ohni rozehřejeme máslo. Přidáme hladkou mouku a mícháme 1 minutu. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme oheň pod třetinu a za stálého míchání metličkou vaříme 10 minut. Přidáme cukr a sůl, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Stáhneme z ohně.

POSTUP NA MUSAKU

  • 1Maso umeleme najemno.
  • 2200 g lilku nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm, zbytek nakrájíme na kolečka silná 2 mm. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, slaninu na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme slaninu a za častého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme mletý kmín, cibuli a česnek a necháme je jen krátce zesklovatět. Přidáme mleté maso a na vyšším ohni restujeme za častého míchání 5 minut nebo dokud maso nezačne hnědnout. Přidáme ½ lžičky soli, špetku pepře a promícháme.
  • 4Stáhneme oheň pod polovinu, přidáme lilek nakrájený na kostičky a restujeme dalších 5 minut. Často mícháme. Přidáme papriku a tymián a restujeme další 2 minuty. Přilijeme 500 ml vody, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a stáhneme oheň na minimum. Necháme dusit za občasného zamíchání 40 minut.
  • 5Troubu rozehřejeme na 160 ˚C. Pekáček vymažeme máslem.
  • 6Brambory nakrájíme na plátky silné 2 mm. Na dno pekáčku vlijeme polovinu bešamelu. Na něj rozložíme polovinu brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory rozložíme polovinu masové směsi. Na ni poskládáme zbylé brambory a plátky lilku, osolíme je a opepříme. Na ně rozložíme zbylou masovou směs a potřeme ji zbylým bešamelem.
  • 7Pekáček překryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 45 minut. Poté sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut, než bešamel na povrchu lehce zezlátne.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

MUSAKA

BEŠAMEL

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM