4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 140 g krup – lámanky
- 140 g čočky
- 80 g oloupané mrkve
- 80 g anglické slaniny
- 20 g cukru krupice
- 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce lístků plocholisté petržele
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce octa
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Čočku a kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme je a smícháme dohromady.
- 2Mrkev a slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
- 3V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a během 1 minuty na něm za stálého míchání orestujeme mrkev. Přidáme k čočce a kroupám. Na stejné pánvi orestujeme během 2 minut slaninu a přimícháme ji do čočky, krup a mrkve.
- 4Vývar zahřejeme, přidáme cukr a ocet a necháme cukr rozpustit. Nalijeme na čočku s kroupami, mrkví a slaninou. Vše pečlivě a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- 5Petržel nakrájíme najemno a vmícháme ji do salátu. Ten necháme na teplém místě chvíli odležet, aby se spojily všechny chutě a tekutina se vsákla do čočky a krup. Salát podáváme k rybě.
Tip
Čočku a kroupy nerozvářejte. Na vaření je potřeba zhruba třikrát víc vody, než bylo luštěnin.
Namísto krup můžete použít uvařenou pohanku.
Salát můžete podávat i vlažný.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef