4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
VRABCE
- 1 kg vepřové plece
- 300 g oloupané cibule
- 6 stroužků česneku
- 20 g hladké mouky
- ½ lžičky drceného kmínu
- pepř
- sůl
ŠPENÁT
- 1 kg čerstvého listového špenátu
- 130 g oloupané cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 2 vejce
- 20 g strouhanky
- pepř
CHLUPATÉ KNEDLÍKY
- 250 g brambor uvařených ve slupce a 250 g syrových brambor
- 300 g hrubé mouky
- 60 g másla nebo sádla
- 3 vejce
- 1 lžička škrobu
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA VRABCE
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ºC.
- 2Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso nakrájíme na kostky o hraně 4 cm, důkladně osolíme, opepříme, potřeme ze všech stran prolisovaným česnekem a posypeme čerstvě drceným kmínem. Na dno pekáče rozprostřeme cibuli a položíme na ni maso.
- 3Podlijeme 250 ml vody a pečeme v rozehřáté troubě 2 hodiny nebo než je maso měkké. Maso občas promícháme, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibule během pečení příliš připalovala, přilijeme ještě trochu vody.
- 4Upečené maso vyndáme z pekáče a dáme stranou. Pekáč postavíme na sporák a na středním ohni odvaříme veškerou vodu, takže na dně pekáče zbude jen tuk. Přidáme mouku, kterou za častého míchání orestujeme dozlatova. Přilijeme 500 ml studené vody, promícháme, stáhneme oheň pod třetinu a za občasného míchání necháme vařit 20 minut.
- 5Provařenou šťávu podle potřeby dochutíme solí a vrátíme do ní maso, aby se prohřálo.
POSTUP NA ŠPENÁT
- 1Listy špenátu zbavíme kořínků a stonků, důkladně několikrát propereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a rovněž nakrájíme najemno.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme česnek a 1 minutu mícháme.
- 3Přidáme špenát, důkladně promícháme a na 1 minutu přikryjeme poklicí. Odkryjeme, promícháme a necháme další 1 minutu vařit. Pak špenát nahrubo rozmixujeme. Přidáme vejce a strouhanku, promícháme a necháme 1 minutu prohřát.
- 4Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a promícháme.
POSTUP NA CHLUPATÉ KNEDLÍKY
- 1Do hrnce dáme vařit větší množství vody. Vodu osolíme.
- 2Vařené brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme k vařeným bramborám. Přidáme 1 lžičku soli, vejce, hrubou mouku a škrob. Umícháme hustší těsto.
- 3Polévkovou lžící tvoříme v namočené dlani knedlíky ve tvaru větších noků, které vkládáme do osolené vroucí vody.
- 4Knedlíky vaříme 6–7 minut. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Vyndáme je do mísy s rozpuštěným sádlem nebo máslem, dle chuti, a promícháme.
Tip
Pekáč na maso vybírejte tak, abyste ho mohli postavit na sporák – budete v něm dodělávat výpek.
Při restování výpeku z masa používejte k míchání plochou vařečku, abyste odlepili ode dna připečené výpečky.
Špenát je nejlepší namočit do vyšší nádoby se studenou vodou, aby se mohla odplavit případná hlína či zrnka písku, která klesnou ke dnu. Vodu je třeba několikrát vyměnit.
Špenát tepelně upravujte krátce, dlouhým vařením by zešedl.
Špenát můžete nasekat nožem na prkénku nebo rozmixovat, ale neměla by z něj být kaše.
Pokud nebudete špenát podávat hned, přidejte do něj trochu smetany, zůstane tak krásně zelený. Na výše zmíněné množství stačí 80 ml smetany (min. 31%), kterou jen přivedete v hrnci se špenátem k varu, promícháte a stáhnete z ohně.
Knedlíky připravujte z brambor varného typu B nebo C.
Hotové knedlíky obalte v rozpuštěném sádle nebo másle, neokorají tak.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef