4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
HOVĚZÍ VÝVAR
- 1 kg hovězí loupané plece
- 2 větší oloupané mrkve
- ¼ oloupaného celeru
- 1 střední oloupaná petržel
- 1 střední oloupaná cibule
- 3 oloupané stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 1 lžička soli
OMÁČKA
- 1,2 l hovězího vývaru
- 250 g oloupané cibule
- 230 g rajského protlaku
- 150 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
- 20 g studeného másla
- 5 lžic octa
- 1 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
PŘÍLOHA
- houskové knedlíky
- těstoviny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR
- 1Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
- 2Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
- 3Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.
POSTUP NA OMÁČKU
- 1Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
- 2Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
- 3Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
- 4Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
- 5Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Tip
Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři.
Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami.
Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany.
Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef