4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 králík
- 30 g oloupané cibule
- 30 g jablek
- 200 g drůbežích jater
- 2 lžíce sádla a sádlo na zalití sklenic
- 2 lžičky soli
- 90 g másla
- 2 lžíce portského vína
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Králíka vykostíme, maso očistíme a použijeme do jiného receptu. Králičí ořez, kterého potřebujeme 200 g, nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Játra očistíme, odblaníme, zbavíme bílých částí, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- 2Cibuli nakrájíme nahrubo. V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme cibuli a králíka a orestujeme je dozlatova. Ještě teplé je umeleme najemno v mlýnku na maso. Směs osolíme, promícháme a dáme stranou.
- 3V pánvi na středním ohni znovu rozehřejeme 1 lžíci sádla, přidáme játra a jablka a opečeme je tak, aby játra uvnitř zůstala syrová. Přidáme máslo a počkáme, až se rozpustí. Vše ještě za horka důkladně rozmixujeme. Přidáme portské víno, ještě jednou promixujeme a poté přepasírujeme přes jemné síto, osolíme a promícháme.
- 4Obě směsi důkladně promícháme. Částečně vychladlou hmotu přendáme do zavařovacích sklenic. Se sklenicemi trochu klepneme, aby z paštiky případně unikly vzduchové bubliny. Paštiku na povrchu urovnáme a zalijeme teplým sádlem do výšky 0,5 cm. Sklenice uzavřeme víčkem.
- 5Troubu rozehřejeme na 95 °C. Do kastrolu postavíme sklenice s paštikou a zalijeme je teplou vodou tak, aby dosahovala dvou třetin jejich výšky. Vložíme do rozehřáté trouby a vaříme 50 minut. Poté sklenice rychle zchladíme ve studené vodě a necháme minimálně přes noc odležet v lednici.
Tip
Použijte ořez z králíka, jako jsou třeba pupky.
Játra restujte krátce, potřebujete je jen zatáhnout na povrchu.
Zalévejte teplým, ale ne horkým sádlem. Na paštice by měla být asi půlcentimetrová vrstva.
Pokud budete paštiku ve vodní lázni táhnout dlouho, může se srazit.
Neotevřená paštika vydrží v lednici až dva měsíce. Po otevření ji zkonzumujte co nejdříve, jako běžnou paštiku.
K přípravě budete potřebovat sklenice s víčky vhodné k zavařování.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef