4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KUŘE
- 1 kuře o váze 1,4 kg
- 50 g vychlazeného másla
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce soli
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Tohle jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
PŘÍLOHA
- těstoviny
- brambory
- rýže
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Dvě hodiny před pečením vyndáme kuře z lednice a důkladně ho osolíme ze všech stran 1 lžící soli. Zbylou sůl smícháme s paprikou.
- 2Troubu rozehřejeme na 170 °C.
- 3Kuře osušíme, máslo rozkrojíme na 2 části a vsuneme je pod kůži na prsou kuřete. Kuře posypeme ze všech stran směsí soli a papriky.
- 4Do pekáče vlijeme vodu do výše 1 cm. Připravené kuře položíme na rošt do rozehřáté trouby a pod něj položíme pekáč s vodou.
- 5Pečeme 90 minut. Během pečení kuře několikrát přelijeme výpekem z pekáče.
- 6Kuře je hotové, jakmile lze bez odporu protočit stehenní kost.
Tip
Do břišní dutiny kuřete můžete vložit snítky tymiánu nebo rozmarýnu a bobkový list.
Do pekáče můžete dle chuti přidat tymián, rozmarýn, oloupanou cibuli, oloupaný česnek nebo několik plátků slaniny.
Do směsi soli a papriky můžete přidat lžičku sušeného česneku nebo lžíci sušeného mléka, díky kterému bude kůže po upečení ještě křupavější.
Papriku můžete nahradit kari kořením.
Troubu během pečení neotevírejte příliš často, prodloužila by se celková doba pečení. Kuře stačí přelít výpekem z pekáče třikrát ve druhé polovině pečení.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef