• Milí zákazníci, dnes 25. 12. je jediný den, kdy jsou pomyslné výlohy našeho obchodu zavřené a od 26. 12. se na vás budeme opět těšit v plné síle. Přejeme krásné svátky!
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

4 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

MASO

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 450 g oloupané cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • pepř
  • sůl

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 starší rohlík
  • 1 vejce
  • špetka cukru
  • sůl

ZELÍ

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 100 g libové slaniny
  • 100 g oloupaných brambor
  • 60 g cukru krupice
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • ocet
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA MASO

  • 1Troubu rozehřejeme na 160 ºC.
  • 2Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli nakrájíme nahrubo. Maso vydatně ze všech stran osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a důkladně potřeme prolisovaným česnekem.
  • 3Do pekáče rozprostřeme sádlo a nakrájenou cibuli. Na ni položíme připravené maso a podlijeme 300 ml vody. Pečeme v rozehřáté troubě 2 hodiny nebo dokud není maso měkké. Maso občas otočíme, aby mělo po celém povrchu stejnou barvu. Cibuli občas promícháme, aby se horní vrstva nepřipalovala. Pokud se během pečení voda zcela vyvaří, přilijte dalších 100 ml. Měkké maso vyndáme z pekáče na připravený talíř a necháme na teplém místě.
  • 4Pekáč s výpekem položíme na sporák na střední oheň. Z výpeku necháme za občasného míchání odvařit veškerou vodu, takže v pekáči zbude pouze tuk. Ten zaprášíme hladkou moukou a orestujeme ji za stálého míchání dozlatova. Pozor, nesmí se spálit, ale nevadí, pokud se začne přichytávat na dno pekáče. Poté přilijeme 500 ml vody, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání necháme 20 minut vařit.
  • 5Šťávu přecedíme přes jemné síto do rendlíku a dochutíme solí a pepřem.

POSTUP NA HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

  • 1Rohlík nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2Mouku smícháme v míse se 2 špetkami soli. Uděláme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošleháme vejce s mlékem a droždím a necháme 5 minut odležet.
  • 3Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme nakrájený rohlík. Těsto necháme na teplém místě vykynout 30 minut přikryté čistou utěrkou.
  • 4Z hotového těsta vyválíme knedlíkové šišky dlouhé tak, aby se vešly do většího hrnce (pozor, v hrnci ještě trochu nabudou). Šišky vkládáme do dobře osolené vroucí vody a vaříme je 18 minut. V polovině varu knedlíky v hrnci obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned je vidličkou po celé délce propícháme.

POSTUP NA ZELÍ

  • 1Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Zelí vymačkáme z nálevu (ten ale nevylijeme, budeme ho potřebovat) a překrájíme ho nahrubo.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme. Pokud není nálev příliš kyselý, vlijeme ho do kastrolu, případně ho část nahradíme vodou. Zamícháme a stáhneme teplotu na třetinu. Kastrol přiklopíme poklicí a zelí dusíme téměř doměkka. Poté ho dochutíme cukrem, solí a případně trochou octa.
  • 3Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do kastrolu k zelí, důkladně promícháme a necháme nezakryté 6 minut provařit na mírném ohni. Často mícháme.
Tip
Pokud chuť šťávy po přecezení není dost silná, přiveďte ji v rendlíku k varu a svařte o třetinu objemu. Její chuť výrazně zesílí.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

MASO

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

ZELÍ

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM