2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 130 g sýra Extra Mature Cheddar
- 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
- 15 g hladké mouky
- 15 g másla
- 230 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
- 1 oloupaný stroužek česneku
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- špetka mletého muškátového oříšku
- pepř
- 10 g soli
TĚSTOVINY
- 100 g makaronů nebo kolínek
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Těstoviny nejvíce oceníte v kombinaci s lehkými, svěžími víny. Volit můžete šumivá, bílá i růžová.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
- 2Troubu rozehřejeme na 250 °C.
- 3Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
- 4Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
- 5V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
- 6Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
- 7Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.
Tip
Uvařené těstoviny neproplachujte vodou. Ztratily by chuť. Stačí je jen po uvaření promíchat se lžící oleje.
Vodu na těstoviny je nutné osolit. Obecně lze použít pravidlo: 1 l vody = 12 g kuchyňské soli (zarovnaná lžíce soli), nebo 10 g hrubé mořské soli. 500 g suchých těstovin vařte nejméně ve 3 litrech vroucí osolené vody.
Makarony se sýrem podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef