20 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 120 g hladké mouky
- 120 g pohankové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 240 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- rostlinný olej na potření pánve
- špetka čerstvě mletého pepře
- 10 g soli
SUROVINY NA DOCHUCENÍ
- 100 g zakysané smetany
- 100 g lososového kaviáru
- nastrouhaná kůra ½ citronu
- 1 snítka čerstvého kopru
- špetka čerstvě mletého pepře
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Vejce rozdělíme na žloutek a bílek.
- 2Do misky rozdrobíme droždí, přidáme mléko a zamícháme.
- 3V robotu smícháme obě mouky, pepř a sůl. Přidáme žloutek, směs droždí rozmíchaného v mléce a na střední otáčky mícháme 5 minut, než bude těsto hladké. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu odpočívat a zrát.
- 4Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho zlehka do vyzrálého odstátého těsta.
- 5Těžkou pánev na smažení lehce potřeme olejem a rozpálíme na středním ohni. Lžící tvarujeme z těsta na pánvi placky o průměru 5 cm. Smažíme je po obou stranách 1–2 minuty dozlatova.
- 6Teplé bliny dochutíme zakysanou smetanou, kaviárem, kouskem citronu, lístky čerstvého kopru, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou čerstvě mletého pepře.
Tip
Mléko, do kterého přidáváte droždí, nesmí být příliš horké. Kvasinky v droždí by uhynuly a těsto by nevzešlo.
Na smažení blin se hodí železná nebo litinová pánev.
Použijte kvalitní hustou zakysanou smetanu.
Do smetany můžete kápnout trochu vodky a vmíchat do ní dvě špetky čerstvě mletého pepře.
Kaviár z lososa můžete nahradit jiným druhem kaviáru nebo zaměnit za plátky uzeného lososa.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef