Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
ZÁLIVKA
- 200 g oloupané cibule
- 400 g slaniny
- 80 g sádla
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany, min. 31%
- 6 lžiček zakysané smetany
HALUŠKY
- 1 kg oloupaných brambor, varný typ B
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 3 lžičky soli
- 450 g brynzy
- 6 lžiček zakysané smetany
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA ZÁLIVKU
- 1Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 2V pánvi na středním ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme slaninu a 2 minuty ji za častého míchání restujeme. Přidáme zbylé sádlo a cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a smetanou a promícháme. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 3 minuty vaříme. Stáhneme z ohně a přikryjeme pokličkou, aby směs zůstala horká.
POSTUP NA HALUŠKY
- 1Brambory nastrouháme najemno. Dáme do mísy a vymačkáme z nich vodu. Přidáme mouku, vejce a sůl a vymícháme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody.
- 2Část těsta na halušky rozetřeme na mokré prkénko, položíme ho na okraj hrnce s vroucí vodou a příborovým nožem do vody odkrajujeme (sekáme) přes okraj prkénka halušky. Jakmile vyplavou na povrch, počkáme 20 vteřin a plochým sítkem je vyndáváme a dáváme do mísy. Halušky nevaříme najednou, ale zhruba po třetinách, aby část nebyla rozvařená a část nedovařená.
- 3Každou dávku v míse pokryjeme částí nadrobené brynzy, která se na nich rozpustí. Poslední vrstvu zalijeme horkou zálivkou ze smetany, mléka, cibule a slaniny. Lehce promícháme. Na talíři dochutíme lžičkou zakysané smetany.
Tip
Nejlepší jsou staré brambory. Pokud budete mít jen nové, přidejte do těsta ještě 2 polévkové lžíce škrobu.
Těsto nesmí být ani příliš řídké, ani příliš husté. Pokud ho dáte na prkénko, mělo by se zastavit u okraje, nemělo by stékat dolů.
Vodu na halušky nesolte.
Halušky můžete připravit i přes haluškové síto.
Vodu mezi jednotlivými dávkami halušek nemusíte vyměňovat. Pokud se vyvaří, jen ji dolijte a nechte ji znovu přijít k varu.
V míse halušky s brynzou a zálivkou míchejte lehce jako salát dvěma velkými lžícemi (vařečkami).
Pro lepší chuť použijte plnotučné mléko a kvalitní slaninu.
Dochucovat pokrm zakysanou smetanou není nutné, záleží na vaší chuti.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef