4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 plátky krkovice bez kosti po 200 g
- 200 ml černého piva
- 250 g oloupané cibule
- 50 g slaniny
- 40 g medu
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- čerstvě mletý pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
- 2Maso vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Cibuli podélně nakrájíme na měsíčky silné 1 cm. Slaninu nakrájíme na špalíčky o hraně 0,5 cm.
- 3V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olej a maso na něm opečeme z každé strany 3 minuty dozlatova. Poté ho položíme do pekáče. Stáhneme oheň na polovinu, do pánve přidáme slaninu a restujeme 1 minutu. Přidáme cibuli a restujeme za častého míchání další 2 minuty. Poté cibuli a slaninu rovnoměrně rozložíme na maso v pekáči.
- 4Do výpeku v pánvi přidáme pivo, promícháme a za občasného míchání vaříme, dokud v pánvi nezůstanou pouze 2 lžíce tekutiny. Přidáme med, promícháme a přidáme 350 ml vody. Přivedeme k varu, plochou vařečkou seškrábneme ze dna pánve vzniklý nápek, který se ve vodě rozvaří, a stáhneme z ohně.
- 5Celý obsah pánve přilijeme k masu a pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 1,5 hodiny. Po upečení necháme maso v pekáči 5 minut odpočinout. Vzniklou šťávu případně dochutíme solí a přidáme nakrájenou petržel.
Tip
Místo vody můžete použít masový vývar. Šťáva bude mít výraznější chuť. Pivo je nutné z pánve téměř vyvařit. Jinak by výsledná šťáva byla hořká.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef