4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g kuřecích prsou
- 3 stroužky česneku
- 20 g čerstvého zázvoru
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 5 lžic koření garam masala
- 100 g bílé rýže basmati v suchém stavu
- 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 20 g rajčatového protlaku
- ½ lžičky mletého chilli
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 150 ml kuřecího vývaru (nebo vody s kvalitním kuřecím bujonem)
- 200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- 10 g másla
- Sůl
- Pepř
SUROVINY K TIPU
- Pokud vás lákají pálivá jídla, podávejte jednotlivé porce s čerstvou chilli papričkou nebo s chilli vločkami.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve dejte marinovat maso. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm × 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Nakrájená kuřecí prsa, prolisovaný česnek i nastrouhaný zázvor dejte do větší mísy, přidejte k nim bílý jogurt, 4 lžíce koření garam masala a pepř a vše promíchejte. Následně mísu zakryjte potravinovou fólií, dejte do lednice a nechte maso alespoň 8 hodin marinovat.
- 2Po uvedené době dejte vařit rýži: Alespoň 3× ji propláchněte pod tekoucí vodou, poté ji dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte dusit 14–15 minut. Poté hrnec stáhněte z ohřevu a rýži nechte ještě 5–10 minut pod pokličkou. Po této době pokličku odstraňte a rýži načechrejte vidličkou.
- 3V průběhu dušení rýže si připravte masovou směs. Vyndejte z lednice mísu s marinovaným masem a ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 3 lžíce oleje. Následně do hrnce přidejte maso a za občasného míchání ho opékejte 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte rajčatový protlak, mleté chilli, mletý římský kmín a mletou papriku a vše opékejte další 3–4 minuty. Následně přidejte krájená rajčata z plechovky, kuřecí vývar, 1 lžíci koření garam masala, sůl a pepř, vše promíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte 15–16 minut. Poté do hrnce přidejte smetanu a máslo a za občasného promíchání směs vařte ještě 3–4 minuty na mírném plameni.
- 4Uvařenou směs z hrnce rozdělte na 4 porce a podávejte s dušenou rýží.
Tip
Pokud vás lákají pálivá jídla, podávejte jednotlivé porce s čerstvou chilli papričkou nebo s chilli vločkami.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.