Košík

4 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 600 g kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 5 lžic koření garam masala
  • 100 g bílé rýže basmati v suchém stavu
  • 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 20 g rajčatového protlaku
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 2 lžíce mletého římského kmínu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
  • 150 ml kuřecího vývaru (nebo vody s kvalitním kuřecím bujonem)
  • 200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
  • 10 g másla
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY K TIPU

  • Pokud vás lákají pálivá jídla, podávejte jednotlivé porce s čerstvou chilli papričkou nebo s chilli vločkami.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve dejte marinovat maso. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm × 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Nakrájená kuřecí prsa, prolisovaný česnek i nastrouhaný zázvor dejte do větší mísy, přidejte k nim bílý jogurt, 4 lžíce koření garam masala a pepř a vše promíchejte. Následně mísu zakryjte potravinovou fólií, dejte do lednice a nechte maso alespoň 8 hodin marinovat.
  • 2Po uvedené době dejte vařit rýži: Alespoň 3× ji propláchněte pod tekoucí vodou, poté ji dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte dusit 14–15 minut. Poté hrnec stáhněte z ohřevu a rýži nechte ještě 5–10 minut pod pokličkou. Po této době pokličku odstraňte a rýži načechrejte vidličkou.
  • 3V průběhu dušení rýže si připravte masovou směs. Vyndejte z lednice mísu s marinovaným masem a ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 3 lžíce oleje. Následně do hrnce přidejte maso a za občasného míchání ho opékejte 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte rajčatový protlak, mleté chilli, mletý římský kmín a mletou papriku a vše opékejte další 3–4 minuty. Následně přidejte krájená rajčata z plechovky, kuřecí vývar, 1 lžíci koření garam masala, sůl a pepř, vše promíchejte, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte 15–16 minut. Poté do hrnce přidejte smetanu a máslo a za občasného promíchání směs vařte ještě 3–4 minuty na mírném plameni.
  • 4Uvařenou směs z hrnce rozdělte na 4 porce a podávejte s dušenou rýží.
Tip
Pokud vás lákají pálivá jídla, podávejte jednotlivé porce s čerstvou chilli papričkou nebo s chilli vločkami.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY K TIPU