4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA HOLANDSKÝ ŘÍZEK
- 130 g mozzarelly
- 5 g čerstvé pažitky
- 2 stonky jarní cibulky (2× cca 10 g)
- 3 vejce velikosti M
- 600 g mletého krůtího masa (max. 10 % tuku)
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 30 ml polotučného mléka
- 120 g kukuřičné strouhanky
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA KAŠI
- 800 g syrových brambor (varný typ C)
- 250 ml polotučného mléka (vlažného)
- 20 g másla
- Sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Mozzarellu nastrouhejte nahrubo. Pažitku a jarní cibulku nasekejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- 2Následně si připravte větší mísu, rozklepněte do ní 1 vejce, přidejte mleté krůtí maso, nastrouhanou mozzarellu, nasekanou pažitku, mletý muškátový oříšek, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- 3Poté dejte předehřívat troubu na 180 °C a vyložte si pečicím papírem větší plech (30 cm × 40 cm). Dále si připravte 2 hlubší talíře na obalování: Do jednoho rozklepněte zbývající 2 vejce, přilijte 30 ml mléka a obsah talíře důkladně vyšlehejte metličkou či vidličkou. Do druhého talíře nasypte kukuřičnou strouhanku. Následně z připravené masové směsi vytvarujte 4 oválné šišky a každou z nich obalte nejprve ve vaječné směsi a poté ve strouhance. Strouhanku do povrchu placky vždy lehce vtlačte rukou, aby dobře držela. Obalené placky skládejte na vyložený plech.
- 4Až obalíte všechny šišky, vložte plech do předehřáté trouby a pečte 30–35 minut při 180–185 °C.
- 5Mezitím si připravte bramborovou kaši: Nakrájené brambory dejte do většího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu, osolte a vařte 13–15 minut na středním až silném plameni do změknutí. Poté brambory sceďte, vraťte zpět do hrnce, přidejte k nim 250 ml vlažného mléka, máslo a sůl a tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem obsah hrnce vyšlehejte na hladkou kaši.
- 6 Až se dopečou holandské řízky, rozdělte je do 4 talířů a podávejte s bramborovou kaší a nasekanou jarní cibulkou.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.