Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 650 g vepřové kotlety v celku od Maso!
  • 10 g čerstvého tymiánu
  • 10 g čerstvého rozmarýnu
  • 10 g čerstvého šalvěje
  • 120 g másla
  • 2 hlavičky česneku
  • 1 Šalotka
  • 400 g cherry rajčátek
  • 1 svazek pažitky
  • 500 g baby brambor (zámecké)
  • 500 g zeleného českého chřestu
  • Slunečnicový olej
  • Olivový olej
  • Pepř v mlýnku
  • Maldonská sůl

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

 

POSTUP

  • 1Vepřovou kotletu v celku zbavte blány a tuku. Z kusu masa nakrájejte 2 až 3 centimetrové steaky. Vedle toho odřízněte u stroužků česneku jejich vršek a s trochou olivového oleje a solí zabalte do alobalu. Baby brambůrky rozkrojte napůl, dejte do misky, osolte a také zakápněte olejem.
  • 2Gril rozpalte nepřímou metodou na 200 stupňů, vložte konvektor a dejte nahřát litinovou pánev s trochou slunečnicového oleje. Do pánve nasypte připravené brambůrky a k nim přidejte vedle na rošt zabalené stroužky česneku. V zavřeném grilu dělejte 30 až 40 minut. Naši průvodci sice použili hned dva grily, ale na tento recept vám samozřejmě stačí gril jeden. Jen si v něm rozdělte grilovací zónu na přímou a nepřímou.
  • 3V dalším kroku si připravte lehký máslový konfit, ve kterém pak steaky vykoupete. Kostky másla dejte do menšího rendlíku a nechte 5 minut rozehřát v grilu. Posekejte dohromady čerstvý tymián se šalvějí, která by na vepřovém mase neměla chybět a připravte z nich marinádu. Na bylinky přidejte trochu olivového oleje, maldonské soli, opepřete a už v této fázi můžete přidat sůl, protože kotletky se nebudou marinovat dlouho.
  • 4Pro snazší manipulaci s bylinkovou marinádou si osolte prkénko, na něj dejte připravené steaky s posekanými bylinkami a zalijte trochou oleje. Steaky nechte marinovat alespoň 30 minut. Před vložením na gril je důležité bylinky z masa stáhnout. Ty pak následně použijte do rozpuštěného másla na bylinkový konfit.
  • 5Očistěte a rozpulte 1 šalotku a společně se steaky ji dejte grilovat přímou metodou na 230 stupňů. Maso dělejte z každé strany 1,5 minuty.
  • 6Z grilu vyndejte pánev s opečenými brambůrky a česnek v alobalu. Do stejné pánve nalijte připravený bylinkový konfit a ugrilované kotlety do něj dejte 10 minut odpočívat, občas je přelijte. Do konfitu ještě přihoďte ugrilovanou a nahrubo posekanou šalotku.
  • 7U chřestu odřízněte jeho konce, osolte, zalijte olejem a hoďte rovnou na přímý gril. Syrové výhonky grilujte 4 až 5 minut z každé strany. Stejný postup udělejte s cherry rajčaty.
  • 8Mezitím si rovnou do brambor vymačkejte upečený česnek. K nim přidejte na větší kousky posekanou pažitku, olivový olej, dosolte a promíchejte.
  • 9A můžete servírovat. Ne na talíř, ale na prkénko. Nejprve nandejte chřest, na něj ugrilovaná cherry rajčátka, vedle nich opečené brambory s pažitkou, šťavnatý steak rozkrojte a přidejte k servírované zelenině.
Hoď to na gril
Rohlíkův letní grilovací seriál, během kterého vám ukážeme spoustu receptů a inspirace! Ve spolupráci s Big Green Egg jsme si pro vás připravili parádní recepty, které pro nás připravili ty největší grilmasteři z celého Česka!

SUROVINY