Košík

40 PorcíDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Ingredience

  • 400 g pšeničné mouky hladké
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na náplň

  • 1 vaječný žloutek
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 37 g vanilkového pudinku v prášku
  • 200 g libovolné marmelády

Na potření

  • 1 vaječný bílek

Na posypání

  • 1 lžíce cukru moučka

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Připravte si těsto: Ve větší míse smíchejte 400 g hladké mouky, máslo, smetanu ke šlehání a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  • 2Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odležet do lednice. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odležet do lednice.
  • 3Mezitím si připravte náplně: Ve středně velké míse smíchejte žloutek, tvaroh, třtinový cukr a ⅓ pudinkového prášku. Zbytek pudinkového prášku nasypte do menší misky a smíchejte s marmeládou.
  • 4Dejte předehřát troubu na 160 °C a vyložte si pečicím papírem 2 plechy.
  • 5Až uplyne 30 minut chlazení těsta, vyndejte ho z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a obě části postupně zpracujte: Vždy si nejprve pomoučete pracovní plochu 20 g hladké mouky a na pomoučené ploše danou část těsta rozválejte na čtvercový plát o tloušťce cca 2⁠–⁠3 mm. Plát nakrájejte na čtverce o velikosti cca 6 cm × 6 cm a doprostřed každého čtverce dejte 1 lžičku náplně (u první poloviny těsta použijte tvarohovou náplň, u druhé marmeládovou). Následně spojte a stlačte k sobě oba protilehlé rohy každého čtverce po vzoru psaníčka, abyste vytvořili šátečky. Připravené šátečky skládejte na vyložené plechy ⁠–⁠ na jeden skládejte tvarohové šátečky, na druhý marmeládové.
  • 6Jakmile zpracujete všechno těsto i obě náplně, smíchejte si v malé misce bílek s 1 lžící vody a výslednou směsí potřete všechny šátečky. Poté vložte oba plechy do trouby a pečte 30⁠–⁠33 minut při 160⁠–⁠165 °C.
  • 7Upečené šátečky posypte celkem 1 lžící moučkového cukru a nechte 10 minut chladnout. Poté již můžete šátečky podávat.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

Ingredience

Na náplň

Na potření

Na posypání