10 PorcíDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
Ingredience
- 250 g karamelizovaných sušenek
- 130 g másla
- 900 g smetanového sýra
- 4 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 100 g cukru krystal
- 8 g vanilkového cukru
Na polevu
- 100 g cukru krystal
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- ¼ lžičky soli
Ingredience k TIPU
- Karamelová poleva
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Troubu dejte předehřát na 160 °C, připravte si dortovou formu (⌀ 25 cm) a její dno vyložte pečicím papírem.
- 2Sušenky rozmixujte v mixéru nebo vložte do sáčku a paličkou rozdrťte najemno. Rozdrcené sušenky smíchejte v míse s máslem pokojové teploty a vzniklou směs natlačte ve stejnoměrně silné vrstvě do vyložené dortové formy tak, aby pokryla celé její dno i okraje. Následně sušenkovou směs pečlivě upěchujte skleničkou s rovným dnem.
- 3Ve větší míse vyšlehejte ručním šlehačem smetanový sýr (zabere to 60–90 sekund). Do vyšlehaného sýra za stálého míchání postupně přimíchejte 4 vejce, poté přidejte zakysanou smetanu, bílý a vanilkový cukr a celou směs šlehejte šlehačem ještě pár sekund. Vzniklou směs nalijte do formy na sušenkovou vrstvu, formu dejte do trouby a pečte 85–95 minut při 160 °C.
- 4Po upečení nechte cheesecake 2 hodiny chladnout uvnitř otevřené trouby. Následně ho z trouby vyjměte a nechte chladnout další 1–2 hodiny na pokojovou teplotu.
- 5Mezitím připravte karamelovou polevu. Do středně velké pánve nasypte 100 g cukru a na mírném až středním plameni ho zahřívejte 4–6 minut, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje. Cukr v pánvi nemíchejte, jen hlídejte, aby se nespálil. Mezitím nalijte do menšího rendlíku 100 ml smetany ke šlehání a 1–2 minuty zahřívejte na středním plameni. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte k němu do pánve zahřátou smetanu a ze směsi vymíchejte hladký karamel. Do karamelu přidejte 2 lžíce másla a celou směs míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté směs vařte na mírném plameni další 1–2 minuty. Následně pánev odstavte, přimíchejte do ní ¼ lžičky soli a směs nechte alespoň 10–15 minut chladnout.
- 6Vychladlý cheesecake polijte karamelovou polevou a podávejte.
Tip
Místo přípravy domácí polevy můžete koupit hotové dulce de leche. Pokud polevu nechcete dělat vůbec, navyšte množství cukru v cheesecaku o 50 g.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.