1 KOLÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 120 g másla (změklého)
- 50 g krupicového cukru
- Žloutek
- 180 g hladké mouky
- Špetka soli
- Lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 350 g tučného tvarohu ve vaničce
- Žloutek
- 70 g moučkového cukru
- Vanilkový lusk
- 20 g bramborového škrobu
- 2 bílky
- Špetka soli
- 300 g borůvek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Změklé máslo vyšlehejte společně s krupicovým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Přidejte žloutek a prošlehejte dohladka. Nyní přisypte mouku smíchanou se skořicí, kardamomem a solí a pomocí stěrky či ručně vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte ztuhnout do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
- 2Jakmile je těsto již studené, předehřejte troubu na 180 °C a formu o rozměru cca 20x20 cm vystelte pečícím papírem. Připravte náplň. Tvaroh smíchejte se žloutkem, moučkovým cukrem, škrobem a vyškrábaným vanilkovým luskem. Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do velmi tuhého sněhu a opatrně ho zapracujte do tvarohové směsi.
- 3Zmrzlé těsto nastrouhejte nahrubo a cca 2/3 nasypte na dno připravené formy. Následně přelijte tvarohovou náplní, uhlaďte a posypte borůvkami. Nakonec zasypte zbytkem nastrouhaného těsta.
- 4Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 50 minut či do té doby, dokud není vršek koláče zlatavý. Po upečení nechte kompletně vychladnout ve formě, poté ho i s papírem vyndejte a rozkrájejte na kousky.
Markéta Marešová
Markéta je foodblogerka a food fotografka. Můžete ji znát z blogu Lžička Cukru, kde tvoří skvělé sladké i slané recepty, které zvládne naprosto každý. Jídlo a zkoušení nových kombinací je Markéty vášeň.