5 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 200 ml polotučného mléka
- 50 g vlašských ořechů
- 350 g mletého máku
- 8 g vanilkového cukru
- 100 g bílého cukru moučka
- 50 g rozinek
- 1⁄2 lžičky mleté skořice
SUROVINY NA TĚSTO
- 600 g bílé pšeničné mouky hladké (+ 40 g na pomoučení pracovní plochy)
- 300 ml polotučného mléka (teplého)
- 70 g másla (pokojové teploty)
- 42 g čerstvého droždí
- 50 g bílého cukru krystal
- Sůl
SUROVINY NA POTŘENÍ
- 1 vejce velikosti M
- 1 lžíce vody
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Pečící papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte náplň: Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Následně si vezměte středně velký hrnec, nalijte do něj mléko, přisypte mák, vanilkový cukr a bílý moučkový cukr a celou směs za stálého míchání vařte cca 2–4 minuty na středním plameni, dokud nezačne houstnout.
- 2Jakmile směs začne houstnout, přisypte do hrnce nasekané ořechy, rozinky a skořici a vše za stálého míchání vařte další 2–3 minuty na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Poté hrnec odložte stranou.
- 3Dejte si předehřívat troubu na 170 °C, nachystejte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- 4Nyní si připravte těsto: Nachystejte si kuchyňský robot, dejte do něj mouku, mléko, máslo, cukr krystal, droždí a špetku soli, vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na 2 stejně velké části.
- 5Pomoučete si pracovní plochu a jednu část těsta na ní pomocí válečku rozválejte na plát o velikosti cca 30 cm × 40 cm. Na vzniklý plát poté naneste 1⁄2 makové náplně tak, aby 1–2 cm podél jedné z delších stran těsta zůstaly bez náplně, a následně těsto po delší straně srolujte do rolky od namazané až po nenamazanou část. Okraje vzniklého závinu uzavřete a závin přeneste na připravený plech. Stejný postup opakujte s druhou částí těsta a zbytkem makové náplně.
- 6Vezměte si hrníček, dejte do něj vejce s 1 lžící vody, rozkvrdlejte je a touto směsí potřete oba záviny.
- 7Záviny vložte do trouby a pečte 30–32 minut při 170–175 °C.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.